Skip to main content

Under årets kallaste årstid söker både människor och djur värme och skydd. Anledningen till detta fenomen är att vintern inträffar när jordens hemisfärer är orienterade bort från solen. Även om årstiderna är ett resultat av jordens lutning, föredrar många människor och djur fortfarande att tillbringa sina vintrar inomhus, eftersom den kallare luften inte påverkar hudens hälsa. Ändå är de kallare temperaturerna inte det enda att se fram emot under denna säsong.

De kalla, mörka vintermånaderna är en tid för inkubation. Livet är avskalat till nakna ben, medan växter och varelser drar sig tillbaka till jordens mörka mage. Trots den uppenbara förödelsen, motstår inte naturen livets oundvikliga cykel, eftersom allt måste återvända till sin källa. Denna lugna aktivitet är en tid av förnyelse, förnyelse och föryngring.

Vintersolståndet infaller den 21 december i år. Dagarna blir gradvis längre när solen gör sin lägsta väg genom den södra himlen. Även om solljuset alltid är flyktigt känns vinterdagarna återupplivande. De långa, mörka nätterna ger vika för en kort solljus som alltid är flyktig. På norra halvklotet är förskjutningen från sommar till vinter mycket större än på sydliga breddgrader.

Det är en ekologisk årstid

Enligt den legendariske naturforskaren Carl Sharsmith innebär vinterns korta dagar och långa nätter unika utmaningar för djuren och växterna i Yosemite Valley. För att hantera denna lista måste dessa djur och växter anpassa sig och migrera för att överleva. I vissa områden markerar ankomsten av blommande växter övergången från ekologisk vinter till prevernal säsong. Och det finns många andra anledningar till varför vintersäsongen är viktig för ekosystemet.

Det är en tid att koppla av

Vintern är en bra tid för dig att koppla av. Du kan tillbringa de kalla månaderna med din familj och vänner, eller bara sitta vid din mysiga brasa och njuta av ensamheten. Semestern är en särskilt stressig tid på året, och du förtjänar lite ledighet för att fira. Vinteruppehåll är också en bra tid att varva ner. Genom att bada i ett varmt bad kommer du att känna dig mindre stressad och njuta av lugnet i din omgivning.