Skip to main content

Du kanske vet att ditt Instagram-innehåll är bra, men tänk dig hur mycket bättre det kommer att se ut om det ser ut som att 10 000 personer håller med.

Oavsett om du försöker bli en sociala medier kändis eller bara vill sprida medvetenhet om ditt varumärke på Instagram, kan det vara frestande att ta genvägar var du kan för att utöka din publik, inklusive att ”köpa” Instagram följare.

Kan du köpa Instagram följare?

Ja, du kan köpa Instagram följare. Det finns gott om billiga tjänster tillgängliga som tillåter dig att köpa 1 000 följare för så lite som 10 dollar. Men du betalar bara för ett nummer. Många av dessa följare är antingen botar eller inaktiva konton, vilket innebär att de aldrig kommer att engagera sig i dina inlägg.

1 000 följare verkar vara ett bra erbjudande för priset av en liten Starbucks-latte. Men självklart, om det verkligen var så billigt och enkelt, skulle alla göra det. Så vad är haken? Är det att köpa Instagram följare lagligt och säkert för ditt företag? Är det en värd investering? Och hur mycket kostar dessa falska följare ändå?

Hur mycket kostar Instagram följare?

Kostnaden för Instagram följare kan variera från några dollar till tusentals dollar beroende på hur många du planerar att köpa. Men tänk på att köpa följare strider mot Instagrams användarvillkor, så priset du betalar kan vara mer än monetärt. Att köpa följare kan kosta dig ditt Instagram konto i värsta fall och en minskning av engagemang och räckvidd i bästa fall.

Hur man köper Instagram följare

Den övervägande majoriteten av köpbara följare är antingen botar eller inaktiva konton. Så här fungerar det:

Försäljare av falska följare

Att köpa falska följare på Instagram är mycket svårare nu än för några år sedan. Varför? Instagram har börjat stävja konton som bryter mot deras användarvillkor. Det som tidigare var ganska öppet är nu en gåta. För att köpa Instagram följare nuförtiden måste du känna någon som kan sätta dig i kontakt med en försäljare som faktiskt levererar botarna – jag menar följarna – som de säger att de kommer att göra (du vill också välja någon som du litar på med dina kreditkortsuppgifter).

Men vad händer när du har betalat för dina följare? Förutsatt att säljaren är legitim (så legitim som möjligt för den här typen av tjänst), väntar du någonstans från några minuter till några dagar på att dina följare ska droppa in. Säljarna rullar ut dina följare över tid för att inte varna Instagram om att något skumt pågår. När du har dina sprillans nya automatiserade följare, förvänta dig inte mycket. Dessa följare kommer inte att göra något för dina engagemangsmetriker.

Instagram Bots

Instagram bots finns överallt – du har troligtvis stött på flera av dem bara idag. Det finns företag som har automatiserat processen att skapa bots så bra att de sedan kan sälja dem som följare. I vissa fall kan botarna till och med anta identiteten hos en riktig person genom att använda stulna bilder och namn.

Beroende på tjänsten kan dessa falska konton till och med verka organiska, köra på automation för att dela och gilla innehållet. Vissa kan till och med programmeras för att producera innehåll. Men eftersom de inte är verkliga människor kommer de inte att ha en organisk följare till följar förhållande. Som ett resultat kommer engagemanget de genererar att ha lite påverkan.

Utan verkliga följare att interagera med ditt innehåll kommer dina inlägg i princip att vara dolda för alla utom din oäkta publik. Dessutom kommer dina botföljare inte att diskutera ditt varumärke i verkliga livet med vänner eller familj, för de existerar inte i verkliga livet (inget illa menat, botar).

Inaktiva Konton

Inte alla falska följare är dock botar. Vissa företag säljer följare med äkta konton.

I detta scenario skapas kontona antingen eftersom de hanteras av användare vars enda mål är att bli följda tillbaka. Och medan dessa följare kanske visar tidigt engagemang, kommer de till slut att bli en belastning för dina Instagram kontos prestandamätningar när deras konton blir inaktiva.

För om deras konto skapades enbart för att uppfylla sponsringsförfrågningar har den riktiga personen bakom kontot liten anledning att stanna kvar i flödet, interagera med innehåll eller köpa de varor och tjänster som annonseras.

Utan den interaktionen är dina följarnummer uppblåsta utan något av det värde som organiska följare skulle ge.

Demografiska Konton

Utöver att köpa följare direkt kan du också betala tjänster för att strategiskt följa andra konton åt dig baserat på dina preferenser (plats, hashtag-användning, kontotyp och kön). Förhoppningsvis kommer de följda kontona sedan att följa dig tillbaka.

Med den här möjligheten är det mer troligt att dina följare är riktiga människor, men engagemang är fortfarande osannolikt. Eftersom du inte ens kan garantera att dessa konton kommer att följa dig tillbaka är det en riskabel investering. De flesta konton kommer inte att följa dig tillbaka, och även om de gör det är de förmodligen inte långsiktiga, lojala eller aktiva följare.

Ska du köpa Instagram följare?

Det är inte en bra idé att köpa Instagram följare. De köpta följarna är troligtvis botar eller inaktiva konton, så de kommer inte att engagera sig med dina inlägg. Det betyder att dina inlägg inte kommer att dyka upp på Utforska-sidor eller i din verkliga publikens flöden. Det kommer också att göra det svårt att mäta statistik.

Förenklat sagt – du kommer att få tidigt engagemang som avtar över tiden.

Köpta Instagram följare ger heller inget långsiktigt värde till ditt profilinnehåll. Följarna du köper kan ge dig visningar, instagram likes och kommentarer tidigt när du skaffar dem som följare, men uppmärksamheten de ger dig nu kommer inte finnas där senare – när du börjar rapportera om hur ditt Instagram-konto presterar.

Och hur användbara är 10 000 följare som inte engagerar sig med dig? Engagemang är nyckeln till hur Instagrams algoritm visar inlägg för användare. Utan gillamarkeringar eller kommentarer kommer ditt inlägg förmodligen inte att visas i din publikens flöden, och det kommer inte heller att visas på några Utforska-sidor.