Skip to main content
Allt möjligt

Håll dig frisk under förkylningstider

By 18 mars 2024No Comments

Förkylningstider är en utmaning för oss alla. Hosta och snor dyker upp i tid och otid, och det kan kännas som att man ständigt kämpar mot en envis förkylning. Men det finns faktiskt saker du kan göra för att stärka ditt immunförsvar och minska risken att bli sjuk.

1. Tvätta händerna ofta:

Det här är en klassiker, men det är värt att upprepa. Att tvätta händerna regelbundet med tvål och vatten är en av de mest effektiva metoderna för att förhindra spridning av virus och bakterier. Se till att tvätta i minst 20 sekunder, och var extra noga efter att du har varit ute och när du har varit i kontakt med andra människor.

2. Ät en hälsosam kost:

En varierad och näringsrik kost ger din kropp de vitaminer och mineraler den behöver för att fungera optimalt. Se till att få i dig rikligt med frukt, grönsaker, fullkorn och magra proteiner. Drick också tillräckligt med vatten, minst 2 liter per dag.

3. Få tillräckligt med sömn:

Sömn är avgörande för immunförsvarets funktion. Se till att du sover minst 7-8 timmar per natt. Om du har svårt att sova kan du prova att lägga dig och stiga upp vid samma tid varje dag, skapa en avslappnande kvällsrutin och undvika koffein och alkohol på kvällen.

4. Motionera regelbundet:

Regelbunden motion är inte bara bra för din fysiska hälsa, utan den kan också stärka ditt immunförsvar. Sikta på minst 30 minuters måttlig intensitet de flesta dagar i veckan.

5. Stressa mindre:

Stress kan försämra immunförsvarets funktion. Försök att hitta sätt att hantera stress i ditt liv, till exempel yoga, meditation eller mindfulness.

6. Undvik nära kontakt med sjuka personer:

Om du kan, undvik att vara nära kontakt med personer som är förkylda eller sjuka. Om du måste vara i kontakt med dem, tvätta händerna noga efteråt.

7. Ta hand om dig:

Om du känner dig lite krasslig, ta hand om dig och vila. Det är bättre att stanna hemma från jobbet eller skolan och vila ut ordentligt än att riskera att smitta andra.

8. Drick varmt:

Att dricka varmt, som te eller varmt vatten med citron, kan lindra halsont och hosta.

9. Använd nässpray:

Nässpray kan vara till hjälp om du är täppt i näsan.

10. Kontakta vården:

Om du har feber, hosta eller andra symptom som inte förbättras efter några dagar, kontakta vården.

Genom att följa dessa tips kan du stärka ditt immunförsvar och minska risken att bli sjuk under förkylningstider. Kom ihåg att det är bättre att förebygga än att bota!

Vad finns det för skydd i influensatider?

Skydd mot influensa under influensatider:

Handhygien: Att tvätta händerna ofta och noggrant med tvål och vatten är en effektiv åtgärd för att förhindra spridning av influensavirus.

Hosta och nys i armvecket: Hosta och nys i armvecket eller i en pappersnäsduk för att undvika att sprida virusdroppar i luften.

Undvik nära kontakt med sjuka personer: Om du kan, undvik att vara nära kontakt med personer som är sjuka.

Håll dig hemma om du är sjuk: Om du har influensa, stanna hemma från jobbet eller skolan och vila ut ordentligt. Detta förhindrar att du smittar andra.

Andra åtgärder:

  • God ventilation: Se till att rum du vistas i är väl ventilerade.
  • Handsprit: Använd handsprit & influensaskydd om du inte har möjlighet att tvätta händerna med tvål och vatten.
  • Rengör ytor: Rengör ytor som du ofta rör vid, till exempel dörrhandtag och tangentbord.