Skip to main content
Allt möjligt

Bli en skicklig jägare för roligare & säkrare jakt

By 11 maj 2023No Comments

Att bli en bra jägare kräver engagemang, kunskap och skicklighet. För att bli certifierad som jägare måste du avlägga ett prov som testar din jaktförmåga och dina kunskaper om säkerhet. För att lyckas med jägarexamen är det viktigt att du förstår grunderna i jakt och säkerhetsprotokoll.

Först och främst ska du utveckla en förståelse för principerna för bevarande. Detta inkluderar att lära sig att identifiera olika djurarter i deras livsmiljöer, förstå djurens beteende i förhållande till deras miljö och förstå jaktbestämmelser som t.ex. bag limits och säsongsdatum. Att känna till grunderna för vapensäkerhet är också viktigt för att klara jägarexamen. Bekanta dig med grundläggande förfaranden för underhåll och hantering av skjutvapen, korrekt förvaring av skjutvapen, förfaranden för laddning och lossning, skötsel av ammunition och säker skjutteknik.

Studera sedan jaktlagarna och -bestämmelserna i din delstat. Du måste förstå alla regler för jakt på storvilt, småvilt, flyttfåglar, fällor, bete, bågskytte, skydd av utrotningshotade arter, intrång på offentlig eller privat mark, krav på märkning av fångade djur – listan kan göras lång. Se till att du känner till alla regler för den plats där du planerar att ta din kommande jakt.

Sjss hjälper dig att bli en skicklig jägare

Slutligen – men absolut inte minst – måste du öva på att skjuta på olika avstånd från olika vinklar med målskjutningar innan du avlägger ditt prov. För att bli bekväm med skjutvapen krävs tid bakom dem för att skjuta exakt på mål från olika avstånd under olika förhållanden för att finslipa dina färdigheter. Att korrekt nollställa ett gevär inom 100 meter är av största vikt för att kunna skjuta mål utanför det avståndet med precision – något som är viktigt om du planerar att jaga storvilt i stora öppna områden som kräver skott på långa avstånd.

Kort sagt: när du förbereder dig för jägarexamen ska du se till att du förstår bevarandeprinciperna, studera lokala bestämmelser och öva på att skjuta med precision från olika vinklar och på olika avstånd tills det blir en självklarhet! Med tillräckligt engagemang kan du bli en mästerlig jägare som till fullo förstår hur man beter sig på ett säkert sätt när man är ute i naturen och skördar vilt! Boka tid för jägarexamen hos Svenska Jakt & skytteskolan!